niedziela, 1 lipca 2012

Bananowiec - ciasto na zimno, bez pieczenia

Przepis na ciasto, dla osób, które nie lubią piec ciast, mają słabe zdolności do tego, tak jak ja ;)

Potrzebujemy:
  • 2 banany
  • 1 żółtko
  • 1 galaretka jasna (z cytrusów lub agrestu, ważne żeby była kwaskowa)
  • 1 galaretka ciemna (np. z wiśni, truskawek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • okrągłe biszkopty
  • mleko

Zaczynamy od ugotowania galaretki jasnej, tej o kwaskowym smaku, która w dalszym etapie zostanie dodana do bazy ciasta. Galaretkę należy ugotować w połowie wody, zalecanej na opakowaniu przez producenta. Robimy tak, bo musi nam związać masę, usztywnić ją. Ugotowaną galaretkę odstawiamy do wystygnięcia i monitorujemy ją by nie zgęstniała zupełnie, potrzebna jest nam nie płynna, grudkowata. W czasie gdy galaretka stygnie, wyrabiamy ciasto. Banany trzemy na drobnej tarce, lub możemy zmiksować jednak, ma to być gęsta masa a nie mus! Mieszamy z cukrem, żółtkiem, zimnym masłem. Na koniec do tak wyrobionej masy dodamy jasną, przygotowaną wcześniej galaretkę. Całość mieszamy tak by stanowiła gęstą, masę o równomiernej konsystencji. Warto na tym etapie użyć miksera. Masę taką wykładamy na formę do tortów, w której na dnie uprzednio układamy dół ciasta z biszkoptów namoczonych w mleku (namoczonych, nie kapiących, lepiej namoczyć je za mało, niż za bardzo), jak na zdjęciu niżej.

Wierzch masy wygładzamy. Wkładamy do lodówki. Gotujemy galaretkę ciemną. Również w połowie wody, zalecanej przez producenta. Grudkowatą wylewamy na ciasto, które musi być całkiem związane i sztywne. Nie spieszmy się na tym etapie, jeśli masa nie zwiąże się odpowiednio, lub galaretka będzie zbyt płynna, warstwy nam się połączą i nie zyskamy prawidłowego efektu. Przed wylaniem ciemnej galaretki proponuję wykonać dekor z owoców na wierzchu ciasta, zalać go galaretką, a po całkowitym związaniu ciemnej galaretki powtórzyć zabieg na wierzchu ciemniej galaretki. 

Najlepiej gdy owoce są kwaskowe. Efekt smakowy jest genialny!

Warto pamiętać:
# do wnętrza galaretki nie wkładamy ani ananasów ani kiwi, bo galaretka nie zestali się. Na wierzch jak najbardziej możemy kłaść te owoce, nic złego się nie stanie.
# owoce takie jak jabłka, gruszki czy banany lepiej kłaść do środka galaretki lub je zalewać. Jeżeli zostaną położone na wierzchu będę zmieniały kolor na brązowy, co nie wygląda dość apetycznie. Zachodzi wówczas utlenianie. Jeśli chcemy mu zapobiec wystarczy skropić owoce sokiem z cytryny, jednak pamiętajmy, że żegnamy się wtedy ze słodyczą owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentujcie, każda uwaga jest cenna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...