- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 2 serki topione kremowe
do smaku:
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- przyprawa do mięsa mielonego
- przyprawa do spaghetti
- kilka liści suszonej natki pietruszki
Bakłażana, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę i gotujemy we wodzie (z małą łyżeczką soli) do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy pół łyżeczki przypraw: do mięsa mielonego, do spaghetti i słodkiej papryki (bo mamy bawić się smakiem i przyprawami :)). Kruszymy wysuszoną natkę pietruszki. Pod koniec wrzucamy dwie kostki serka topionego i mieszamy do rozpuszczenia. Możemy doprawić szczyptą pieprzu. Smak powinien być delikatny, kremowy, smak serka z delikatną nutą dodatków. Konsystencję doprowadzamy do kremowej, gęstej. Co najważniejsze, krem ma tyle kalorii ile miał serek topiony kupiony przez Was, dlatego zwróćcie uwagę na etykietę. Kalorie z warzyw to i tak te zdrowe i od nich nie utyjecie :)
Super sprawa. Brzmi bardzo apetycznie. Bardzo lubię zupy - kremy.
OdpowiedzUsuń